
În St. Vith, Belgia, puteți descoperi un loc unic în care se păstrează și se studiază pâinea. Mai exact o Bibliotecă de Aluat, singura de acest fel din lume. Aici, Karl De Smedt, un pasionat al pâinii, are grijă de peste 105 aluaturi speciale din diferite părți ale lumii.
Biblioteca de aluat se află într-un centru de cercetare al unei companii de pâine. Când pășești în aceasta, vei vedea pereți întregi cu frigidere din sticlă, pline de rafturi. Aici sunt expuse diferite culturi de aluaturi fermentate, create natural cu drojdii și bacterii vii din locurile lor de origine.
Karl De Smedt călătorește des pentru a adăuga noi culturi la colecție. Sunt expuse din Japonia, Italia, Statele Unite și din multe alte țări. Fiecare cultură are o poveste diferită, de la ingrediente ciudate, cum ar fi suc sau apă sfințită, până la elemente din istorii vechi.
Conform CEO-ului Puratos – compania care găzduiește Biblioteca, scopul acestei colecții este pentru că oamenii doresc pâine cu arome tradiționale, iar “viitorul este în aluatul fermentat.”
Biblioteca de aluat are și culturi de aluaturi de la brutării celebre și chiar unele adunate de la urmașii minerilor de aur din Yukon. Acestea au fost folosite în condiții dificile pentru a face pâine și clătite pentru mineri flămânzi. Acum, ele sunt păstrate în siguranță în Biblioteca de Aluat, unde sunt studiate cu atenție.
Chiar dacă pe aceste aluaturi nu le poți împrumuta ca dintr-o bibliotecă obișnuită, poți să le admiri și să înveți povestea lor în acest loc fascinant. Biblioteca de aluat din Belgia este ca un muzeu pentru iubitorii de pâine, unde istoria și gusturile pâinii se contopesc.