Combaterea risipei alimentare

Arderea cojii de pâine: adevărat pericol sau doar un mit?

Puțini sunt cei care îi pot rezista cojii crocante a pâinii, mai ales când aceasta este proaspăt prăjită și o combini cu diverse legume, brânzeturi și alte ingrediente savuroase. Însă, în ultimii ani, s-au ridicat semne de alarmă în privința alimentelor prăjite.

În urma procesului de coacere, coaja pâinii ajunge să conțină acrilamidă, o substanță care apare de altfel și la suprafața altor alimente procese termic, precum cartofii prăjiți, carnea prăjită sau făcută pe grătar, orice aliment de patiserie și chiar cafeaua. Acrilamida este cauzată de o reacție chimică între proteine și zaharuri, care conferă alimentelor gătite o culoare închisă și un gust distinctiv. 

În 2015, în urma unor studii științifice realizate cu scopul de a studia efectul acrilamidei asupra organismului, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară a inclus această substanță în categoria celor cu potențial cancerigen. Totuși, în timp ce s-a constatat că reacțiile chimice asociate cu alimentele arse contribuie la dezvoltarea cancerului la animale, la oameni, acest lucru nu este încă clar.

În ceea ce privește studiile observaționale pe oameni, acestea au raportat până în prezent rezultate mixte. Unele au concluzionat că acest compus prezintă un risc de cancer redus sau chiar inexistent, pe când altele au concluzionat că există un risc semnificativ. Cu alte cuvinte, în timp ce aceste studii pot arăta în cel mai bun caz o corelație între metodele de gătit și cancer, ele nu pot dovedi cauzalitatea.

Prin urmare, este posibil să nu fie necesar să elimini complet pâinea prăjită din dieta ta. Acestea fiind spuse, dacă dorești să îți reducei aportul de acrilamidă, poți încerca să prăjești pâinea pentru o perioadă mai scurtă de timp, până când atinge o culoare aurie deschisă. Tăierea bucăților care sunt arse poate ajuta, de asemenea, la limitarea consumului de acrilamidă.

Categorii
Tipuri de paine
Urmareste-ne pe social media
Arderea cojii de pâine: adevărat pericol sau doar un mit?

Puțini sunt cei care îi pot rezista cojii crocante a pâinii, mai ales când aceasta este proaspăt prăjită și o combini cu diverse legume, brânzeturi și alte ingrediente savuroase. Însă, în ultimii ani, s-au ridicat semne de alarmă în privința alimentelor prăjite.

În urma procesului de coacere, coaja pâinii ajunge să conțină acrilamidă, o substanță care apare de altfel și la suprafața altor alimente procese termic, precum cartofii prăjiți, carnea prăjită sau făcută pe grătar, orice aliment de patiserie și chiar cafeaua. Acrilamida este cauzată de o reacție chimică între proteine și zaharuri, care conferă alimentelor gătite o culoare închisă și un gust distinctiv. 

În 2015, în urma unor studii științifice realizate cu scopul de a studia efectul acrilamidei asupra organismului, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară a inclus această substanță în categoria celor cu potențial cancerigen. Totuși, în timp ce s-a constatat că reacțiile chimice asociate cu alimentele arse contribuie la dezvoltarea cancerului la animale, la oameni, acest lucru nu este încă clar.

În ceea ce privește studiile observaționale pe oameni, acestea au raportat până în prezent rezultate mixte. Unele au concluzionat că acest compus prezintă un risc de cancer redus sau chiar inexistent, pe când altele au concluzionat că există un risc semnificativ. Cu alte cuvinte, în timp ce aceste studii pot arăta în cel mai bun caz o corelație între metodele de gătit și cancer, ele nu pot dovedi cauzalitatea.

Prin urmare, este posibil să nu fie necesar să elimini complet pâinea prăjită din dieta ta. Acestea fiind spuse, dacă dorești să îți reducei aportul de acrilamidă, poți încerca să prăjești pâinea pentru o perioadă mai scurtă de timp, până când atinge o culoare aurie deschisă. Tăierea bucăților care sunt arse poate ajuta, de asemenea, la limitarea consumului de acrilamidă.

Dedicarea noastră pentru produsele coapte a început în 1939. Ne mândrim cu faptul că oferim cele mai bune produse de panificație. 

Urmărește-ne

Dedicarea noastră pentru produsele coapte a început în 1939. Ne mândrim cu faptul că oferim cele mai bune produse de panificație. 

Informatii

Urmareste-ne

© 2022 DESPREPAINE.RO – TOATE DREPTURILE REZERVATE