
Dacă dorești să-ți extinzi consumul de cereale integrale dincolo de alegerile clasice (grâu, mei și porumb), atunci merită să încerci pseudocereala fără gluten cunoscută ca amarant. Prolifică, rezistentă și bogată în substanțe benefice pentru sănătate, această cereală antică mesoamericană a câștigat recent popularitate în întreaga lume fiind considerată drept un superaliment.
În America de Sud, amarantul este cultivat de 8000 de ani. A fost un aliment de bază în vechea Mesoamerica, în rândul unor civilizații precum cea aztecă. Astăzi, amarantul este o plantă cu un potențial uriaș, nu doar în ccea ce privește îmbunătățirea produselor de panificație, ci și în privința ameliorării foametei globale. Amarantul poate tolera seceta și crește în numeroase regiuni, motiv pentru care este cunoscut drept „planta viitorului”.
Amarantul are o aromă aparte, de nucă și ușor piperată, iar textura sa este crocantă, asemănătoare cu cea a quinoei. Prăjirea boabelor de amarant adaugă o aromă accentuată și o textură unică produselor de patiserie și brutărie. Datorită aromei sale deosebite, făina de amarant se potrivește perfect cu alte sortimente de făină, ajutând la obținerea unor preparate inedite, atât dulci, cât și sărate..
Amarantul este unul dintre cele mai nutritive alimente cunoscute, având un aport de proteine mai ridicat decât orezul, făina integrală de grâu, ovăz sau secară. Bogată în lizină (o proteină de înaltă calitate), fibre, vitamina A, E, B, D, aminoacizi esențiali și minerale precum fier, magneziu, zinc, fosfor, cupru și mai ales mangan și calciu, această pseudocereală este o sursă optimă de nutrienți.