
Dacă lumea brutăriei îți bucură papilele gustative, cu siguranță te vei bucura să afli că există niște locuri în care poți explora și istoria acestor delicatese. Îți propunem azi 3 muzee pe din Europa pe care să le vizitezi în următoarea excursie. Îți promitem o experiență de care tu și prietenii tăi, de la mic la mare, veți fi încântați.
Museu do Pão
Situat în Seia, Portugalia, Museu do Pão (Muzeul Pâinii) se află într-o clădire istorică, înconjurată de un peisaj verde și de străzile pavate din micul oraș portughez situat la câteva ore de Lisabona. Este un adevărat paradis al pâinii, unde vei putea afla toate detaliile despre istoria coacerii.
Muzeul adăpostește artefacte autentice, inclusiv expoziții despre istoria politică, socială și economică a pâinii. Alte încăperi acoperă diverse aspecte ale pâinii în societate, inclusiv influența ei asupra artei și diferite tehnici de coacere. Nu în ultimul rând, o cameră specială pentru copii oferă o prezentare interactivă a celor 14 etape ale procesului de pregătire a pâinii, împreună cu expoziții rotative interactive, menite să captiveze atât copiii, cât și cei care doresc să-și elibereze copilul interior într-o zi ploioasă. De asemenea, există o sală de bibliotecă-bar, unde vizitatorii pot savura băuturi și lectura materiale educaționale despre pâine.
Museum of Bread Culture
Muzeul culturii pâinii se află în orașul Ulm din Germania și este dedicat explorării unei istorii de peste 6000 de ani ai pâinii, considerată temelia incontestabilă a culturii și civilizației umane. Prima expoziție permanentă a fost inaugurată în 1960, transformându-l în primul și, pentru o lungă perioadă de timp, unicul muzeu de acest gen din întreaga lume.
Prima secțiune a expoziției permanente poartă numele „De la cereale la pâine” și ne introduce în fascinanta istorie de 6.000 de ani a pâinii, începând cu procesul de cultivare a cerealelor. În această parte a expoziției, sunt prezentate diverse aspecte ale culturii cerealelor prin intermediul unor opere de artă notabile, precum sculpturi și picturi semnate de artiști precum P. Brueghel, E. Heckel și M. Pechstein. Partea a doua a expoziției permanente explorează conexiunea profundă dintre om și pâine, întrucât pâinea este un element vital pentru existența, cultura și civilizația umană, reprezentând un simbol al vieții în sine. Imaginea pâinii deține o semnificație crucială în tradiția iudeo-creștină, lucru evident prin intermediul valoroaselor picturi și ilustrații care reprezintă scene din Vechiul și Noul Testament, precum și prin obiectele folosite în ceremoniile legate de Sabat și Paște.
Muzeul Pâinii
Încheiem seria cu un muzeu din România, plasat în inima orașului Oradea. Acest spațiu muzeal își propune să prezinte cu cea mai mare fidelitate posibilă istoria pâinii, de la bobul de grâu până la coacerea aluatului în vechile cuptoare. Atunci când s-a elaborat documentația pentru obținerea finanțării europene destinată Cetății Oradea, echipa a decis să transforme o parte din Corpul H în „Muzeul Pâinii”. Conform specialiștilor muzeului, povestea brutăriei începe în 1692, când generalul Corbelli a emis un decret pentru construirea unei brutării (echipate cu șase cuptoare) în Cetatea Oradea. Această brutărie avea scopul de a satisface necesitățile garnizoanei austriece care tocmai cucerise fortăreața orădeană, după 30 de ani de dominație otomană.
Corpul H al Cetății Oradea a funcționat ca brutărie începând din 1692 și până în 1997. Aceste trei secole de istorie sunt înrădăcinate în zidurile acestui edificiu și reprezintă mărturii autentice ale perioadei în care austriecii au controlat Oradea. Autenticitatea vechilor cuptoare exercită o puternică atracție asupra vizitatorilor, care au ocazia să se confrunte cu vestigii din secolele trecute. Cele trei cuptoare aflate în spațiul expozițional sunt adevărate relicve care ne aduc aminte de o epocă înfloritoare pentru comunitatea locală.