Combaterea risipei alimentare

Noul an aduce cu sine noi oportunități de a deveni oameni mai buni și de a face alegeri mai bune pentru planetă. Astfel, pentru a da un ton potrivit acestui an, vă lansăm o provocare: zero risipă timp de o lună!

Această provocare se inspiră din conceptul internațional „zero waste challenge”, fiind o variantă ușor adaptată, pentru a fi mai puțin intimidantă și pentru a încuraja cât mai multe persoane să o încerce.

Ce presupune această provocare? Ei bine, în fiecare zi a lunii se vor adăuga cerințe care au legătură cu reducerea risipei pe care fiecare o creează în propria gospodărie. Nu vă fie teamă! Cerințele vor fi explicate în acest articol și nu vor presupune eforturi uriașe: le-am conceput ca pe niște schimbări de durată, pe care să le adoptați și să le păstrați și după ce această provocare va lua sfârșit.

 1. Planifică 

Prima zi este foarte importantă, deoarece pregătirea în avans a cerințelor care trebuie îndeplinite va înlesni considerabil ducerea la bun sfârșit a provocării.

 1. Fără paie de plastic

Paiele de plastic pot părea inofensive, însă folosim și aruncăm un număr uriaș de paie. 500 de milioane pe zi, mai exact.

Există mai multe opțiuni pentru paie reutilizabile. Cele mai populare variante sunt paiele din   oțel inoxidabil sau cele din sticlă. Le poți ține la îndemână, în caz de nevoie, atunci când ieși în oraș. De cele mai multe ori, ele vin cu o perie de curățare, astfel încât nu trebuie să vă faceți griji de aspectul igienei.

 1. Sortează și reciclează

Teoretic, conform legii, în România cetățenii ar trebui să colecteze separat deșeurile menajere pe cel puțin patru fracții distincte: plastic/metal, hârtie/carton, sticlă, deșeuri reziduale. Cu toate acestea, știm că de la teorie la practică este o cale foarte lungă. Totuși, acest gest este foarte important și nici nu trebuie depus un efort foarte mare pentru a-l realiza.

Pentru a ușura acest proces, recomandăm achiziționarea unor pubele de culori diferite pentru fiecare tip de deșeu.

 1. Bea apă de la robinet

Dacă aveți posibilitatea, vă recomandăm cu căldură consumarea apei de la robinet. Eventual, pentru a fi mai liniștiți în privința calității apei, puteți achiziționa și un purificator. Astfel, veți putea remarca o scădere drastică a cantității de sticle de plastic achiziționate.

 1. Informează-te cu privire la impactul tău asupra mediului

Acest pas poate include citirea unor cărți sau articole, precum și urmărirea unor reportaje, documentare ori video-uri pe această temă. Mai mult, pe internet puteți găsi teste pentru a vedea propria voastră amprentă ecologică („eco footprint”).

 1. Cumpără la vrac

Din ce în ce mai multe magazine implementează secțiuni de produse la vrac, ceea ce este fantastic pentru cei care doresc să reducă pe cât posibil utilizarea ambalajelor pentru produsele alimentare. Secțiunile de produse la vrac sunt, de obicei, compuse din câteva raioane ce conțin diverse alimente, cum ar fi condimente, nuci, cereale, produse congelate și dulciuri, care sunt complet fără ambalaj. Trucul? Adu-ți propriile recipiente/ pungi reutilizabile.

 1. Recipiente reutilizabile

Fie că este vorba de folosirea unei căni reutilizabile când vă cumpărați o cafea, fie că vă împachetați mâncarea pentru a o duce la serviciu, optați pentru recipiente reutilizabile.

 1. Călătorește sustenabil

Știm că este mult mai ușor și mai confortabil să te urci în mașină și să te deplasezi cu mașina oriunde ai nevoie, chiar și atunci când destinația se află la numai 15 minute de mers pe jos. 

Modificarea obiceiurilor noastre de călătorie nu este întotdeauna posibilă și depinde de o mulțime de factori pe care nu îi putem evita întotdeauna. Cu toate acestea, ori de câte ori este posibil, ar trebui să alegem să mergem pe jos până la destinație sau să ne deplasăm cu bicicleta, să folosim transportul public sau să optăm pentru un sistem de ride-sharing.

 1. Cumpără produse locale

Cumpărăturile făcute în piețele locale reprezintă cea mai ușoară modalitate de a reduce emisiile de carbon utilizate pentru transportul alimentelor. De asemenea, în acest fel veți avea parte de produse mai sănătoase, mai naturale și veți putea susține producătorii ocali.

 1. Planifică-ți mesele

Pentru a vă veni în ajutor, am publicat pe site un articol întreg dedicat acestui aspect. Puteți să-l accesați aici

 1. Cumpără doar necesarul

Știm că nu este ușor să țineți în frâu tentația de a cumpăra foarte multe alimente,care de multe ori ajung să nu fie consumate, așa că vă oferim câteva sfaturi utile: nu mergeți la cumpărături flămâzi, nu vă lăsați seduși de promoțiile la alimentele pe care nu le consumați de obicei, pregătiți o listă de cumpărături detaliată și calculați cu atenție cantitățile strict necesare de mâncare.

 1. Economisește apă

Fie că vă spălați pe mâini, pe față, sau pe dinți, opriți robinetul cât timp apa nu este utilizată direct. 

Dacă vreți să puneți la spălat în mașină o tură de haine sau vase, asigurați-vă că încărcătura este plină! 

Atunci când spălați alimente, faceți-o într-un castron pentru a nu lăsa apa să curgă. 

Oamenii adesea pledează pentru vase și tacâmuri de unică folosință, pentru că spălarea vaselor creează risipă de apă. Cu toate acestea, este nevoie de 30 de litri de apă pentru a face o placă de hârtie. Prin urmare, este mai bine să optați pentru spălatul vaselor reutilizabile.

 1. Renunță la plastic

Nu utilizați veselă de plastic acasă și asigurați-vă că resturile de la restaurante nu sunt împachetate în ambalaje de plastic. Sticla este o opțiune foarte sigură de depozitare a alimentelor. Borcanele de sticlă pot fi reutilizate cu ușurință pentru tot felul de scopuri, precum depozitarea resturilor în frigider, congelarea alimentelor gătite sau negătite, depozitarea oricăror alimente de bază (orez, fasole, paste, cereale) în dulapuri și pentru a vă duce prânzul la serviciu.

 1. Pungi reutilizabile

Plasele de pânză pot servi unor scopuri multiple la magazinele alimentare. Le puteți folosi pentru o mulțime de produse la vrac, precum pâinea, produsele de patiserie, fructele și legumele.

 1. Periuțe de dinți din bambus

Bambusul este o alternativă foarte bună pentru plastic, deoarece poate fi transformat în compost. 

Atunci când căutați anumite produse, încercați să vă gândiți la ce se va întâmpla după ce nu le veți mai putea folosi. Lucrurile nu sunt perene, dar putem face cu siguranță alegeri mai bune pentru planetă.

 1. Prosoape și batiste reutilizabile

Pentru a evita șervețelele de unică folosință, achiziționați o batistă sau vă puteți face chiar una din propriile țesuturi vechi de acasă prin tăierea acestora. Odată ce batistele au fost utilizate, puneți-le în mașina de spălat. 

Există unele preocupări cu privire la aspectul sanitar al batistelor pe timpul răcelilor, așa că în astfel de perioade puteți folosi șervețele de hârtie, iar restul timpului batiste.

 1. Dischete reutilizabile

Dischetele sunt un alt produs ce se consumă și se aruncă în cantități uriașe. Din fericire, în scop cosmetic s-au creat numeroase alternative sustenabile pentru acest obiect de uz comun.

 1. Second-hand

Producția de îmbrăcăminte este o industrie foarte risipitoare, deoarece hainele la modă sunt proiectate să-și piardă farmecul foarte repede, pentru ca alte stiluri dezirabile să apară, astfel încât casele de modă să facă un profit cât mai mare, în mod constant.

În primul rând, este important să încercați și să cumpărați piese vestimentare care nu se vor demoda în câteva luni.

De asemenea, încercați să achiziționați îmbrăcăminte din magazine second-hand. Achiziționarea hainelor la mâna a doua nu numai că va prelungi „ciclul de viață” al articolelor vestimentare, dar vă va și ajuta să economisiți sume considerabile de bani.

 1. Redu produsele animale

Creșterea animalelor pentru consum cauzează cantități incredibile de daune pentru mediu prin practici risipitoare, cum ar fi utilizarea excesivă a antibioticelor și poluarea aerului.

De aceea, este important să fie luată în considerare efectuarea unor modificări ale regimului alimentar, oricât de mici, precum reducerea consumului de carne săptămânal sau sprijinirea fermierilor care practică o producție de carne etică și sustenabilă.

 1. Economisește energie

Conștientizarea modului în care se poate minimiza excesul de consum de curent este benefică atât pentru mediu cât și pentru portofel.

 Există multe modalități de a adopta un comportament mai cumpătat de consum, precum înlocuirea becurilor incandescente vechi cu becuri cu LED, care sunt mai eficiente și reciclabile sau decontectarea de la priză a aparatelor care nu sunt utilizate, deoarece multe dispozitive din casă continuă să folosească energie chiar și atunci când sunt oprite.

 1. Redu risipa alimentară

De exemplu, o modalitate ingenioasă de a reduce risipa alimentară este gătirea unor preparate cu ajutorul resturilor de la legume. Sunt diverse părți din legume care deseori se aruncă, deși sunt perfect comestibile, precum vârfurile morcovilor sau tulpinile de la broccoli.

Puteți integra aceste elemente mai puțin populare în cadrul supelor, tocănițelor, salatelor sau chiar într-un „stir fry”.

 1. Îngrășământ

Deși se crede că resturile alimentare nu reprezintă un pericol pentru mediu, deoarece, în mod teoretic, materia organică se descompune rapid, în realitate nu este așa. Din cauza faptului că spațiile de depozitare ale deșeurilor nu sunt aerisite corespunzător, se produce un fenomen numit descompunere anaerobă, iar toate aceste materii organice lipsite de oxigen ajung să elibereze metan în atmosferă.

Deoarece materialele organice și anorganice sunt amestecate împreună, se creează o atmosferă perfectă pentru conservare. Deșeuri precum guacamole, hot dogi, și ziare au fost găsite în stare perfectă din anii ’50! (sursă)

Puteți instala un bazin sau un tomberon pentru compost în curtea casei, să vă înscrieți la un program de preluare a compostului în orașul vostru sau să verificați dacă există locații în orașul vostru din care se preia compostul local.

 1. Repară

În loc de a repara pantofii, găurile în pantaloni, sau de a reatașa nasturi, oamenii au tendința de a arunca obiectul vestimentar și de a cumpăra ceva nou. Este important să ne gândim la durata ciclului de viață al obiectelor noastre și să optăm pentru lucruri de calitate, de durată, ce pot fi reparate odată ce apar stricăciuni.

 1. Donează, nu arunca!

Gunoiul unei persoane este comoara altei persoane. În loc să aruncați aparatele, hainele sau orice alte obiecte nedorite, încercați să le vindeți sau să le donați. Nu numai că veți reduce deșeurile, dar îi veți și ajuta pe alții. Bisericile locale, centrele comunitare, școlile și organizațiile nonprofit acceptă o varietate de articole, inclusiv cărți utilizate, electronice și piese de mobilier.

 1. DIY (Do it yourself)

Cu toții avem cutii, cartoane, diferite sticle sau ambalaje pe care cel mai probabil le-am arunca fără să stăm pe gânduri, dar acestea pot fi utilizate pentru a crea obiecte utile sau decorațiuni pentru casă accesorii și chiar jucării! Este o modalitate foarte bună de a reduce deșeurile produse în casă. De asemenea, este o activitate distractivă și poate fi utilizată drept o modalitate creativă de a vă menține copiii ocupați, învățându-i, în același timp, să fie responsaibili față de planetă.

 1. Printează pe ambele părți

Un gest mic, dar cu efecte notabile. Simplu ca “bună ziua”. 🙂

 1. Congelează

Congelarea alimentelor neconsumate le extinde perioada de valabilitate, iar cumpărarea de alimente deja congelate înseamnă că familiile pot pregăti numai cât au nevoie. De fapt, studiile publicate în British Food Journal arată că alimentele congelate generează cu 47% mai puține deșeuri alimentare în gospodării decât alimentele necongelate, astfel încât familiile pot economisi bani în timp ce mănâncă mese sănătoase.

 1. Re-evaluează utilizarea electronicelor

Sunt numeroase moduri în care puteți remedia acest aspect. Încercați să găsiți un dispozitiv, de preferat ecologic, care să îndeplinească mai multe funcții, extindeți durata de viață a componentelor electronice prin achiziționarea unei carcase, prin păstrarea dispozitivelor curate și prin evitarea supraîncărcărcării bateriei. 

 1. Gustări sustenabile

Micile gustări dintre mese par nevinovate, dar în timp cantitatea de plastic utilizată pentru a le ambala ajunge să măsoare proporții considerabile. Încercați să schimbați gustările ambalate pe care le cumpărați cu gustări neambalate. Puteți să preparați chiar voi gustări sau puteți opta pentru legume, fructe, sau nuci. Păstrați-le la îndemână atunci când sunteți pe drum pentru a preveni tentația de a cumpăra alimente ambalate.

 1. Implicare în comunitate

  În timp ce trebuie să ne asumăm responsabilitatea pentru lucrurile pe care le putem schimba (cum ar fi obiceiurile și achizițiile noastre), putem solicita, de asemenea, companiilor și conducerii locale să-și asume responsabilitatea pentru acțiunile lor.

 1. Uscarea naturală a hainelor

Soarele este o resursă naturală minunată de care ne putem folosi în numeroase feluri, în timp ce mașinile de uscat haine consumă multă energie și încălzesc casa, iar A/C-ul trebuie să compenseze pentru tot aerul cald pe care îl produce uscătorul, ceea ce, în lunile calde, este o adevărată problemă în zilele călduroase. Așadar, puteți încerca, pe cât posibil, să vă uscați hainele cu ajutorul căldurii solare.

Vă urăm mult succes la îndeplinirea acestei provocări și sperăm că veți ajunge să adoptați pe termen lung măcar câteva dintre aceste obiceiuri!

Categorii
Tipuri de paine
Urmareste-ne pe social media

Noul an aduce cu sine noi oportunități de a deveni oameni mai buni și de a face alegeri mai bune pentru planetă. Astfel, pentru a da un ton potrivit acestui an, vă lansăm o provocare: zero risipă timp de o lună!

Această provocare se inspiră din conceptul internațional „zero waste challenge”, fiind o variantă ușor adaptată, pentru a fi mai puțin intimidantă și pentru a încuraja cât mai multe persoane să o încerce.

Ce presupune această provocare? Ei bine, în fiecare zi a lunii se vor adăuga cerințe care au legătură cu reducerea risipei pe care fiecare o creează în propria gospodărie. Nu vă fie teamă! Cerințele vor fi explicate în acest articol și nu vor presupune eforturi uriașe: le-am conceput ca pe niște schimbări de durată, pe care să le adoptați și să le păstrați și după ce această provocare va lua sfârșit.

 1. Planifică 

Prima zi este foarte importantă, deoarece pregătirea în avans a cerințelor care trebuie îndeplinite va înlesni considerabil ducerea la bun sfârșit a provocării.

 1. Fără paie de plastic

Paiele de plastic pot părea inofensive, însă folosim și aruncăm un număr uriaș de paie. 500 de milioane pe zi, mai exact.

Există mai multe opțiuni pentru paie reutilizabile. Cele mai populare variante sunt paiele din   oțel inoxidabil sau cele din sticlă. Le poți ține la îndemână, în caz de nevoie, atunci când ieși în oraș. De cele mai multe ori, ele vin cu o perie de curățare, astfel încât nu trebuie să vă faceți griji de aspectul igienei.

 1. Sortează și reciclează

Teoretic, conform legii, în România cetățenii ar trebui să colecteze separat deșeurile menajere pe cel puțin patru fracții distincte: plastic/metal, hârtie/carton, sticlă, deșeuri reziduale. Cu toate acestea, știm că de la teorie la practică este o cale foarte lungă. Totuși, acest gest este foarte important și nici nu trebuie depus un efort foarte mare pentru a-l realiza.

Pentru a ușura acest proces, recomandăm achiziționarea unor pubele de culori diferite pentru fiecare tip de deșeu.

 1. Bea apă de la robinet

Dacă aveți posibilitatea, vă recomandăm cu căldură consumarea apei de la robinet. Eventual, pentru a fi mai liniștiți în privința calității apei, puteți achiziționa și un purificator. Astfel, veți putea remarca o scădere drastică a cantității de sticle de plastic achiziționate.

 1. Informează-te cu privire la impactul tău asupra mediului

Acest pas poate include citirea unor cărți sau articole, precum și urmărirea unor reportaje, documentare ori video-uri pe această temă. Mai mult, pe internet puteți găsi teste pentru a vedea propria voastră amprentă ecologică („eco footprint”).

 1. Cumpără la vrac

Din ce în ce mai multe magazine implementează secțiuni de produse la vrac, ceea ce este fantastic pentru cei care doresc să reducă pe cât posibil utilizarea ambalajelor pentru produsele alimentare. Secțiunile de produse la vrac sunt, de obicei, compuse din câteva raioane ce conțin diverse alimente, cum ar fi condimente, nuci, cereale, produse congelate și dulciuri, care sunt complet fără ambalaj. Trucul? Adu-ți propriile recipiente/ pungi reutilizabile.

 1. Recipiente reutilizabile

Fie că este vorba de folosirea unei căni reutilizabile când vă cumpărați o cafea, fie că vă împachetați mâncarea pentru a o duce la serviciu, optați pentru recipiente reutilizabile.

 1. Călătorește sustenabil

Știm că este mult mai ușor și mai confortabil să te urci în mașină și să te deplasezi cu mașina oriunde ai nevoie, chiar și atunci când destinația se află la numai 15 minute de mers pe jos. 

Modificarea obiceiurilor noastre de călătorie nu este întotdeauna posibilă și depinde de o mulțime de factori pe care nu îi putem evita întotdeauna. Cu toate acestea, ori de câte ori este posibil, ar trebui să alegem să mergem pe jos până la destinație sau să ne deplasăm cu bicicleta, să folosim transportul public sau să optăm pentru un sistem de ride-sharing.

 1. Cumpără produse locale

Cumpărăturile făcute în piețele locale reprezintă cea mai ușoară modalitate de a reduce emisiile de carbon utilizate pentru transportul alimentelor. De asemenea, în acest fel veți avea parte de produse mai sănătoase, mai naturale și veți putea susține producătorii ocali.

 1. Planifică-ți mesele

Pentru a vă veni în ajutor, am publicat pe site un articol întreg dedicat acestui aspect. Puteți să-l accesați aici

 1. Cumpără doar necesarul

Știm că nu este ușor să țineți în frâu tentația de a cumpăra foarte multe alimente,care de multe ori ajung să nu fie consumate, așa că vă oferim câteva sfaturi utile: nu mergeți la cumpărături flămâzi, nu vă lăsați seduși de promoțiile la alimentele pe care nu le consumați de obicei, pregătiți o listă de cumpărături detaliată și calculați cu atenție cantitățile strict necesare de mâncare.

 1. Economisește apă

Fie că vă spălați pe mâini, pe față, sau pe dinți, opriți robinetul cât timp apa nu este utilizată direct. 

Dacă vreți să puneți la spălat în mașină o tură de haine sau vase, asigurați-vă că încărcătura este plină! 

Atunci când spălați alimente, faceți-o într-un castron pentru a nu lăsa apa să curgă. 

Oamenii adesea pledează pentru vase și tacâmuri de unică folosință, pentru că spălarea vaselor creează risipă de apă. Cu toate acestea, este nevoie de 30 de litri de apă pentru a face o placă de hârtie. Prin urmare, este mai bine să optați pentru spălatul vaselor reutilizabile.

 1. Renunță la plastic

Nu utilizați veselă de plastic acasă și asigurați-vă că resturile de la restaurante nu sunt împachetate în ambalaje de plastic. Sticla este o opțiune foarte sigură de depozitare a alimentelor. Borcanele de sticlă pot fi reutilizate cu ușurință pentru tot felul de scopuri, precum depozitarea resturilor în frigider, congelarea alimentelor gătite sau negătite, depozitarea oricăror alimente de bază (orez, fasole, paste, cereale) în dulapuri și pentru a vă duce prânzul la serviciu.

 1. Pungi reutilizabile

Plasele de pânză pot servi unor scopuri multiple la magazinele alimentare. Le puteți folosi pentru o mulțime de produse la vrac, precum pâinea, produsele de patiserie, fructele și legumele.

 1. Periuțe de dinți din bambus

Bambusul este o alternativă foarte bună pentru plastic, deoarece poate fi transformat în compost. 

Atunci când căutați anumite produse, încercați să vă gândiți la ce se va întâmpla după ce nu le veți mai putea folosi. Lucrurile nu sunt perene, dar putem face cu siguranță alegeri mai bune pentru planetă.

 1. Prosoape și batiste reutilizabile

Pentru a evita șervețelele de unică folosință, achiziționați o batistă sau vă puteți face chiar una din propriile țesuturi vechi de acasă prin tăierea acestora. Odată ce batistele au fost utilizate, puneți-le în mașina de spălat. 

Există unele preocupări cu privire la aspectul sanitar al batistelor pe timpul răcelilor, așa că în astfel de perioade puteți folosi șervețele de hârtie, iar restul timpului batiste.

 1. Dischete reutilizabile

Dischetele sunt un alt produs ce se consumă și se aruncă în cantități uriașe. Din fericire, în scop cosmetic s-au creat numeroase alternative sustenabile pentru acest obiect de uz comun.

 1. Second-hand

Producția de îmbrăcăminte este o industrie foarte risipitoare, deoarece hainele la modă sunt proiectate să-și piardă farmecul foarte repede, pentru ca alte stiluri dezirabile să apară, astfel încât casele de modă să facă un profit cât mai mare, în mod constant.

În primul rând, este important să încercați și să cumpărați piese vestimentare care nu se vor demoda în câteva luni.

De asemenea, încercați să achiziționați îmbrăcăminte din magazine second-hand. Achiziționarea hainelor la mâna a doua nu numai că va prelungi „ciclul de viață” al articolelor vestimentare, dar vă va și ajuta să economisiți sume considerabile de bani.

 1. Redu produsele animale

Creșterea animalelor pentru consum cauzează cantități incredibile de daune pentru mediu prin practici risipitoare, cum ar fi utilizarea excesivă a antibioticelor și poluarea aerului.

De aceea, este important să fie luată în considerare efectuarea unor modificări ale regimului alimentar, oricât de mici, precum reducerea consumului de carne săptămânal sau sprijinirea fermierilor care practică o producție de carne etică și sustenabilă.

 1. Economisește energie

Conștientizarea modului în care se poate minimiza excesul de consum de curent este benefică atât pentru mediu cât și pentru portofel.

 Există multe modalități de a adopta un comportament mai cumpătat de consum, precum înlocuirea becurilor incandescente vechi cu becuri cu LED, care sunt mai eficiente și reciclabile sau decontectarea de la priză a aparatelor care nu sunt utilizate, deoarece multe dispozitive din casă continuă să folosească energie chiar și atunci când sunt oprite.

 1. Redu risipa alimentară

De exemplu, o modalitate ingenioasă de a reduce risipa alimentară este gătirea unor preparate cu ajutorul resturilor de la legume. Sunt diverse părți din legume care deseori se aruncă, deși sunt perfect comestibile, precum vârfurile morcovilor sau tulpinile de la broccoli.

Puteți integra aceste elemente mai puțin populare în cadrul supelor, tocănițelor, salatelor sau chiar într-un „stir fry”.

 1. Îngrășământ

Deși se crede că resturile alimentare nu reprezintă un pericol pentru mediu, deoarece, în mod teoretic, materia organică se descompune rapid, în realitate nu este așa. Din cauza faptului că spațiile de depozitare ale deșeurilor nu sunt aerisite corespunzător, se produce un fenomen numit descompunere anaerobă, iar toate aceste materii organice lipsite de oxigen ajung să elibereze metan în atmosferă.

Deoarece materialele organice și anorganice sunt amestecate împreună, se creează o atmosferă perfectă pentru conservare. Deșeuri precum guacamole, hot dogi, și ziare au fost găsite în stare perfectă din anii ’50! (sursă)

Puteți instala un bazin sau un tomberon pentru compost în curtea casei, să vă înscrieți la un program de preluare a compostului în orașul vostru sau să verificați dacă există locații în orașul vostru din care se preia compostul local.

 1. Repară

În loc de a repara pantofii, găurile în pantaloni, sau de a reatașa nasturi, oamenii au tendința de a arunca obiectul vestimentar și de a cumpăra ceva nou. Este important să ne gândim la durata ciclului de viață al obiectelor noastre și să optăm pentru lucruri de calitate, de durată, ce pot fi reparate odată ce apar stricăciuni.

 1. Donează, nu arunca!

Gunoiul unei persoane este comoara altei persoane. În loc să aruncați aparatele, hainele sau orice alte obiecte nedorite, încercați să le vindeți sau să le donați. Nu numai că veți reduce deșeurile, dar îi veți și ajuta pe alții. Bisericile locale, centrele comunitare, școlile și organizațiile nonprofit acceptă o varietate de articole, inclusiv cărți utilizate, electronice și piese de mobilier.

 1. DIY (Do it yourself)

Cu toții avem cutii, cartoane, diferite sticle sau ambalaje pe care cel mai probabil le-am arunca fără să stăm pe gânduri, dar acestea pot fi utilizate pentru a crea obiecte utile sau decorațiuni pentru casă accesorii și chiar jucării! Este o modalitate foarte bună de a reduce deșeurile produse în casă. De asemenea, este o activitate distractivă și poate fi utilizată drept o modalitate creativă de a vă menține copiii ocupați, învățându-i, în același timp, să fie responsaibili față de planetă.

 1. Printează pe ambele părți

Un gest mic, dar cu efecte notabile. Simplu ca “bună ziua”. 🙂

 1. Congelează

Congelarea alimentelor neconsumate le extinde perioada de valabilitate, iar cumpărarea de alimente deja congelate înseamnă că familiile pot pregăti numai cât au nevoie. De fapt, studiile publicate în British Food Journal arată că alimentele congelate generează cu 47% mai puține deșeuri alimentare în gospodării decât alimentele necongelate, astfel încât familiile pot economisi bani în timp ce mănâncă mese sănătoase.

 1. Re-evaluează utilizarea electronicelor

Sunt numeroase moduri în care puteți remedia acest aspect. Încercați să găsiți un dispozitiv, de preferat ecologic, care să îndeplinească mai multe funcții, extindeți durata de viață a componentelor electronice prin achiziționarea unei carcase, prin păstrarea dispozitivelor curate și prin evitarea supraîncărcărcării bateriei. 

 1. Gustări sustenabile

Micile gustări dintre mese par nevinovate, dar în timp cantitatea de plastic utilizată pentru a le ambala ajunge să măsoare proporții considerabile. Încercați să schimbați gustările ambalate pe care le cumpărați cu gustări neambalate. Puteți să preparați chiar voi gustări sau puteți opta pentru legume, fructe, sau nuci. Păstrați-le la îndemână atunci când sunteți pe drum pentru a preveni tentația de a cumpăra alimente ambalate.

 1. Implicare în comunitate

  În timp ce trebuie să ne asumăm responsabilitatea pentru lucrurile pe care le putem schimba (cum ar fi obiceiurile și achizițiile noastre), putem solicita, de asemenea, companiilor și conducerii locale să-și asume responsabilitatea pentru acțiunile lor.

 1. Uscarea naturală a hainelor

Soarele este o resursă naturală minunată de care ne putem folosi în numeroase feluri, în timp ce mașinile de uscat haine consumă multă energie și încălzesc casa, iar A/C-ul trebuie să compenseze pentru tot aerul cald pe care îl produce uscătorul, ceea ce, în lunile calde, este o adevărată problemă în zilele călduroase. Așadar, puteți încerca, pe cât posibil, să vă uscați hainele cu ajutorul căldurii solare.

Vă urăm mult succes la îndeplinirea acestei provocări și sperăm că veți ajunge să adoptați pe termen lung măcar câteva dintre aceste obiceiuri!

Dedicarea noastră pentru produsele coapte a început în 1939. Ne mândrim cu faptul că oferim cele mai bune produse de panificație. 

Urmărește-ne

Dedicarea noastră pentru produsele coapte a început în 1939. Ne mândrim cu faptul că oferim cele mai bune produse de panificație. 

Informatii

Urmareste-ne

© 2022 DESPREPAINE.RO – TOATE DREPTURILE REZERVATE